Основен

Трявна – Дряново – Троян – Етъра – Соколски манастир

2 дни / 1 нощувка

 

Дати: 16-17.06.2018
14-15.07.2018
11-12.08.2018
15-16.09.2018
13-14.10.2018
17-18.11.2018

ПЪРВИ ДЕН:

07:00ч. Отпътуване от гр. Бургас от бул. „Демокрация”, спирката срещу Трета поликлиника за

Трявна. Разглеждане на града и някои от забележителностите му. Часовниковата кула е символът на Трявна, строена е през 1814г., а височината й е 21м. Обявена е за архитектурен национален паметник на културата. Двукатните къщи с големи чардаци, високи дувари и огромни порти са образци на ранновъзрожденска архитектура. Най-прочута в Трявна е Даскаловата къща. Къщата пази историята за изработването на двата великолепни тавана- резбовани слънца в драматичен облог между майстор Димитър Ошанеца и неговия помощник Иван Бочуковеца, които през далечната 1808г. сключват облог и се състезават за да докажат уменията си. Днес къщата е превърната в музей на резбарското и зографското изкуство, представящ развитието на най-старата възрожденска школа-Тревненската. До Даскаловата къща се намира Славейковата къща.  В нея поетът заедно със съпругата си, отглеждат всичките си деца. В къщата е представена документална експозиция, която представя творческия път на баща и син- Петко и Пенчо Славейкови.

Друг емблематичен символ  за Трявна е Гърбавият мост. Построен е през 1844-1845г., като първоначално бил от дървен мататериал, но прииждащата след поройни дъждове река го събаряла няколко пъти. За това тревненци решили да го построят от камък.

Отпътуване към Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил”. Основан е през XII век, по времето на цар Калоян и векове наред е бил един от центровете за развитие на българското християнство и култура. През 1971г. е обявен за национален паметник на културата и е част от Стоте национални туристически обекта. В Дряновският манастир е открит един от първите преписи на „История славянобългарска”.

Посещение на пещерата Бачо Киро, която се намира на разстояние от около 300м. от Дряновския манастир. Тя е първата устроена за посещения пещера в България и представлява сложен четири етажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600 м. За посетители е оформена благоустроена част от 700 м. Геоморфоложките проучвания дават основания да се приеме, че оформлението е продължило 1800000 години.

При възможност- посещение на крепост Состра.

Отпътуване за Троян. Настаняване в хотел. Свободно време и нощувка.

ВТОРИ ДЕН:

Закуска. Посещение на Троянския манастир. Основавайки се на някои исторически сведения, изследователи и историци твърдят, че манастирът е възникнал в началото на 17-ти век. Историята на манастира е низ от разхрухи и грабежи от страна на поробителите, но е устоял на тях благодарение на будните и родолюбиви монаси. Манастирът е трети по-големина в страната ни. Тук се намира чудотворната икона на Богородица Троеручица. В манастира е бил послушник и българският патриарх Максим, който след кончината си е погребан в манастирската църква зад иконата на Св. Богородица Троеручица.

Отпътуване за Етъра. Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” се намира в покрайнините на град Габрово. Създаден е през 1964 г. и обявен за архитектурно-етнографски паметник на културата с национално значение. Той е първият в страната ни музей на открито. Малките калдъръмени улички, каменните чешми, тътена на мелниците, газовите лампи, часовниковата кула, старите къщи  ще пресъздадат за вас битът и архитектурата на българското Възраждане.

Посещение на Соколски манастир „Успение Богородично”. Представлява забележителен паметник на българската възрожденска архитектура. В параклиса на манастира има запазени икони на Исус Христос и Св.Богородица, рисувани от Захари Зограф. Дворът е изпълнен със зеленина и цветя, сред които е разположена белокаменна чешма с осем чучура със соколи, за която се предполага, че е строена от майстор Колю Фичето.

Отпътуване за Бургас!

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*;
  • 1 нощувка със закуска в хотел 2*/3* в Троян
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;
  • Входни такси в посещаваните обекти:  
  • Доплащане за единична стая – 10 лв.

Пещера Бачо Киро: 3лв за възрастни, 1,50лв за учащи

„Етъра”- 5лв за възрастни, 2лв за учащи

В гр.Трявна се заплаща комбиниран билет за посещение на 3 музейни групи- за възрастни 5лв, за учащи и пенсионери- 3лв

Входните такси са ориентировъчни!

 

Допълнителна информация:

Необходими документи: валиден документ за самоличност:

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туриста;

 

Забележки:

* Настаняването в автобуса е според реда на записване

* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Тур-операторът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата. 

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

*Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип/.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

* Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 

Цени

тръгване от Бургас Айтос Карнобат
ЦЕНА 89,00 лв. 84,00 лв. 84,00 лв.
час 7:00 7:30 8:00

 

Отстъпки:

При записване 90/60/30/15 дни преди отпътуване  отстъпка в размер съответно 10%/7%/5%/3%  от цената.

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената

 

Налично заминаване

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

Съжаляваме, все още няма отзиви за това tour.