Основен

КРЕПОСТ ЧЕРВЕН – ОРЛОВА ЧУКА – ИВАНОВСКИ СКАЛНИ МАНАСТИРИ – РУСЕ

2 дни / 1 нощувка

Дати:       14.04.-15.04.2018;          16.06-17.06.2018

Цена:   92 лв

ПЪРВИ ДЕН:

07:00ч. Отпътуване от гр. Бургас за Русе. Посещение на Средновековен град Червен – един от най-значимите военно-административни, църковно-културни и стопански центрове на Второто българско царство (XII – XIV в.). Стратегическото му местоположение, благоприятните условия в долината на р. Русенски лом и близостта до столицата Търново предопределят неговото развитие. Изграденият укрепен град е разположен на висок скален рид, ограден от реката и до днес е запазил големи части от сложната си укрепителната система. Посещение на пещера  Орлова чука. Намира се на около 40 км от Русе. Пещерата е открита през 1941г от овчар, който пасял стадото си в района. През 1959г в Орлова чука са изградени 124 каменни стъпала, пробит е и изкуствен тунел, който служи за вход. Пещерняци започват да проучват пещерата и откриват скелети на пещерни мечки. Счита се, че е била обитавана от хора през палеолита и каменно-медната епоха.

Посещение на Ивановски скални манастири – разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите, които през периода Х-XIV век превръщат долината на река Русенски Лом в прочуто българско духовно средище. Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през периода. По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център и средище на исихазмаСтенописите в църквата „Св. Богородица” са световно известни. Художествените им качества са причината за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. Обявен е за Национален археологически резерват. Днес манастирът не е действащ.

Посещение на Басарбовския манастир, разположен в долината на река Русенски Лом. Той е с архитектурна, културна и поклонническа стойност, обявен за археологически паметник на културата. Най-известният обитател на манастира е роденият през XVII в. в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски. Мощите му са пренесени в Букурещ в църквата „Св. Св. Константин и Елена“, където се намират и до днес. Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Пътеката, по която се влиза в манастира, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец, изкопан от Св. Димитрий. Местните хора вярват, че водата в кладенеца е лековита.

Пристигане в Русе. Настаняване в хотел 2*/3* в централната част на града.

ВТОРИ ДЕН:

Закуска. Посещение на Историческия музей и на най-новия екомузей. В екомузея е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, както и съжителството на човека с природата. Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки.  В историческият музей се съхраняват около 140 000 експоната. Първоначалният замисъл е сградата, в която се помещава е да се използва като резиденция на княз Александър I Батенберг, затова и до днес се нарича Дворецът Батенберг.

Посещение на музеят „Баба Тонка”. Той се разполага в двуетажна сграда с приземие. Експозицията представя  съзряването на нацията чрез просвета, религиозни изяви и бунтовни съзаклятия. Свободно време и отпътуване към Бургас.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*;
  • 1 нощувка със закуска в хотел 2/3* в Русе;
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута;

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Разходи от личен характер
  • По желание: разходка с корабче по Дунав

Входни такси: Средновековен град Червен – 4 лв за възрастни, 1 лв. за ученици; Ивановски скални църкви – 3 лв за възрастни, 1 лв. за ученици;

Басарбовски манастир – безплатно;

Екомузей с аквариум- 3лв за възрастни, 1лв за ученици и студенти

Исторически музей- 3лв за възрастни, 1лв за ученици и студенти

Входните такси са ориентировъчни!

Допълнителна информация:

Необходими документи: валиден документ за самоличност:

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 15 пълноплащащи туриста;

Отстъпки:

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената.

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената.

Activities

0

Налично заминаване

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

Съжаляваме, все още няма отзиви за това tour.