Основен

„СТЪПКИ в ЖАРАВАТА” – Нестинарски игри в с. Българи

Дата: 2 – 4 юни 2018      3 дни / 2 нощувки

 

Тлеещи въглени. Забива свещенния тъпан, засвирва гайда, с боси крака пристъпват нестинарите и  магията на огнения танц  възкръсва в Странджа!

Нестинарството не е просто танц върху жарава. То е стихия, събрала  спомени, легенди, обреди. Често свързвано с окултното и  недолюбвано, но по свой начин изключително, вдъхновяващо и пречистващо.

Какви са тайните на нестинарите и какво се случва в началото на юни в сърцето на Странджа – тръгнете с нас на пътешествие из тайнствата на древните ритуали!

Датата е 3 юни. Мястото – село Българи

 

1 ден, 02.06.2018:

08:00 ч. Отпътуване от Варна, 10:00 ч – от Бургас.

11:30 ч Пристигане в Созопол –  най-стария град на българското черноморско крайбрежие.

На 28 юли 2010 г. по време на археологически разкопки, археологът проф. Казимир Попконстантинов в развалините на манастира на остров Свети Иван открива мощи на Свети Йоан Кръстител, които се превръщат съвсем скоро в популярна туристическа и религиозна забележителност. Днес мощите са изложени в църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, където могат да се видят.

Свободно време за разходка и разглеждане на старинния Созопол.

13:15 ч отпътуваме към резерват „Ропотамо”, който съчетава разнообразни природни дадености, скалисти брегове, пясъчни дюни, лонгозни гори и заблатени територии.

14:30 – 17:30 – Отправяме към се тракийското мегалитно светилище Беглик Таш, където се намират руините на древния град Ранули. Според откритите досега археологически находки се счита, че светилището е съградено през 14 век пр.н.е., като функционира до 5 в.сл.Хр. Светилището, известно като „българския Стоунхендж“, обхваща площ от 6 дка и се намира на 5 км северно от Приморско. То представлява естествен скален ансамбъл от скални блокове с различни размери и форма и е  свещено пространство с тракийски могили, долмени и скални олтари без аналог в България.

Пристигане в Лозенец и настаняване в хотелски комплекс „Алпина”, http://www.hotelalpina-bg.com/

Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2 ден, 03.06.2018:

Закуска в хотела. Свободно време.

В 13:30 ч.  отпътуване за село Българи (24 км) – единственото българско село, запазило нестинарския обред в автентичния му вид. Hecтинapcĸитe игpи в Бългapи ca впиcaни в пpeдcтaвитeлния cпиcъĸ зa нeмaтepиaлнo ĸyлтypнo нacлeдcтвo нa ЮHECKO пpeз 2009г.

15:30 ч. Палене на несинарския огън на мегдана в селото. Посещение на тypиcтичecĸи инфopмaциoнeн цeнтъp „Πътят нa нecтинapcтвoтo”, където ще видите пъpвия бългapcĸи 3D дoĸyмeнтaлeн филм „Cтъпĸи в oгъня”.  Той щe ви нaпpaви cъпpичacтни нa eдин oт нaй-древните бългapcĸи oбреди. Щe имaтe възмoжнocттa дa нayчитe зa мaгиятa нa xoдeнeтo в oгъня и дa paзбepeтe ĸoя e нaй-виднaтa нecтинapĸa oт 60-тe гoдини нa минaлия вeĸ дo нaши дни.

17:30 часа започва фoлĸлopнaтa пpoгpaмa, a пpeди нeя e opгaнизиpaн и ĸyлинapeн бaзap c yчacтници-ĸyлинapи oт нaceлeнитe мecтa в oбщинaтa. Kyлминaциятa нa вeчepтa ca нecтинapcĸитe игpи oт 22.00 чaca. Всички нестинарски ритуали се изпълняват под звуците на свещения тъпан (който целогодишно стои в конака) и гайда. Ритуалът завършва с Костадинско хоро, в което вземат участие местните жители и гости на празника. Вярва се, че участието в това хоро носи здраве на танцуващите Малко след полунощ връщане в Лозенец. Нощувка.

3 ден, 04.06.2018: 

Закуска в хотела.  Освобождаване на стаите и отпътуване за Зоо Бургас”. Започнал своето развитие като туристическа дестинация преди 8 години като „ферма за пауни“, комплексът представлява уникална колекция от различни животински видове,  събирана повече от 20 години от всички континенти, превърнала се от частно хоби  с  пауни в съчетание с овощната градина в една красива и вкусна дестинация. Защо „вкусна”? Защото, освен, че ще видите разнообразни и пъстри представители на животинския свят, тук ще ви почерпят със сезонни плодове от собствените овощни градини към фермата. 100 декара овощни насаждения – праскови, кайсии, череши. Градината е създадена през 2005 г.  под ръководството на водещи учени в областта на овощарството. Входната такса е 6 лв за възрастен и 3 лв за дете.

Продължаваме към Несебър. Туристическа програма и обиколка на града-музей с екскурзоводска беседа. Свободно време за разходка и обяд.

16:00 ч. Отпътуване за Варна.

 

Отпътуване от: възрастен в двойна/тройна стая дете до 2,99 г. в стая с двама възрастни на доп. легло и самостоятелна седалка в автобуса дете от 3 до 11.99 г. в стая с двама възрастни Единична стая
Варна и Бургас 135 30 95 145

 

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • 2 нощувки със закуски в хотелски комплекс „Алпина”, http://www.hotelalpina-bg.com/, Лозенец
 • 1 вечеря в ресторанта на хотела – на блок маса, без напитки (алкохолни и безалкохолни напитки се поръчват и заплащат отделно)
 • Посещение на „Зоо Бургас“
 • Посещение на с. Българи и участие в нестинарския обред
 • Прожекция на 3D дoĸyмeнтaлния филм „Cтъпĸи в oгъня”
 • Посещение на резерват Ропотамо
 • Посещение на тракийско мегалитно светилище Беглик таш
 • Туристическа обиколка на Стария Созопол
 • Туристическа обиколка на Несебър
 • Екскурзоводско обслужване 

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси и билети (актуални са към момента, възможно е да има промяна):
  Ферма за пауни – 6 лв възрастен, 3 лв – деца
  Беглик таш – 2  лв възрастен, 1 лв – деца
  Разходка с лодка по р. Ропотамо –/ допълнително потвърждение м. май/

 

Допълнителна информация:

Необходими документи: валиден документ за самоличност:

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;

 

Забележки:

* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата. 

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки, чехли, сабо и други не са подходящи за преходи от този тип.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

* Препоръчва се носенето на леки постелки за сядане (за с. Българи).

* Туроператорът препоръчва на своите клиенти  сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Activities

0

Налично заминаване

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

Съжаляваме, все още няма отзиви за това tour.