Основен

„СТЪПКИ в ЖАРАВАТА” – Нестинарски игри в с. Българи

Дата: 2 – 4 юни 2018      3 дни / 2 нощувки

 

Тлеещи въглени. Забива свещенния тъпан, засвирва гайда, с боси крака пристъпват нестинарите и  магията на огнения танц  възкръсва в Странджа!

Нестинарството не е просто танц върху жарава. То е стихия, събрала  спомени, легенди, обреди. Често свързвано с окултното и  недолюбвано, но по свой начин изключително, вдъхновяващо и пречистващо.

Какви са тайните на нестинарите и какво се случва в началото на юни в сърцето на Странджа – тръгнете с нас на пътешествие из тайнствата на древните ритуали!

Датата е 3 юни. Мястото – село Българи

 

1 ден, 02.06.2018:

08:00 ч. Отпътуване от Варна, 10:00 ч – от Бургас.

11:30 ч Пристигане в Созопол –  най-стария град на българското черноморско крайбрежие.

На 28 юли 2010 г. по време на археологически разкопки, археологът проф. Казимир Попконстантинов в развалините на манастира на остров Свети Иван открива мощи на Свети Йоан Кръстител, които се превръщат съвсем скоро в популярна туристическа и религиозна забележителност. Днес мощите са изложени в църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, където могат да се видят.

Свободно време за разходка и разглеждане на старинния Созопол.

13:15 ч отпътуваме към резерват „Ропотамо”, който съчетава разнообразни природни дадености, скалисти брегове, пясъчни дюни, лонгозни гори и заблатени територии.

14:30 – 17:30 – Отправяме към се тракийското мегалитно светилище Беглик Таш, където се намират руините на древния град Ранули. Според откритите досега археологически находки се счита, че светилището е съградено през 14 век пр.н.е., като функционира до 5 в.сл.Хр. Светилището, известно като „българския Стоунхендж“, обхваща площ от 6 дка и се намира на 5 км северно от Приморско. То представлява естествен скален ансамбъл от скални блокове с различни размери и форма и е  свещено пространство с тракийски могили, долмени и скални олтари без аналог в България.

Пристигане в Лозенец и настаняване в хотелски комплекс „Алпина”, http://www.hotelalpina-bg.com/

Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2 ден, 03.06.2018:

Закуска в хотела. Свободно време.

В 13:30 ч.  отпътуване за село Българи (24 км) – единственото българско село, запазило нестинарския обред в автентичния му вид. Hecтинapcĸитe игpи в Бългapи ca впиcaни в пpeдcтaвитeлния cпиcъĸ зa нeмaтepиaлнo ĸyлтypнo нacлeдcтвo нa ЮHECKO пpeз 2009г.

15:30 ч. Палене на несинарския огън на мегдана в селото. Посещение на тypиcтичecĸи инфopмaциoнeн цeнтъp „Πътят нa нecтинapcтвoтo”, където ще видите пъpвия бългapcĸи 3D дoĸyмeнтaлeн филм „Cтъпĸи в oгъня”.  Той щe ви нaпpaви cъпpичacтни нa eдин oт нaй-древните бългapcĸи oбреди. Щe имaтe възмoжнocттa дa нayчитe зa мaгиятa нa xoдeнeтo в oгъня и дa paзбepeтe ĸoя e нaй-виднaтa нecтинapĸa oт 60-тe гoдини нa минaлия вeĸ дo нaши дни.

17:30 часа започва фoлĸлopнaтa пpoгpaмa, a пpeди нeя e opгaнизиpaн и ĸyлинapeн бaзap c yчacтници-ĸyлинapи oт нaceлeнитe мecтa в oбщинaтa. Kyлминaциятa нa вeчepтa ca нecтинapcĸитe игpи oт 22.00 чaca. Всички нестинарски ритуали се изпълняват под звуците на свещения тъпан (който целогодишно стои в конака) и гайда. Ритуалът завършва с Костадинско хоро, в което вземат участие местните жители и гости на празника. Вярва се, че участието в това хоро носи здраве на танцуващите Малко след полунощ връщане в Лозенец. Нощувка.

3 ден, 04.06.2018: 

Закуска в хотела.  Освобождаване на стаите и отпътуване за Зоо Бургас”. Започнал своето развитие като туристическа дестинация преди 8 години като „ферма за пауни“, комплексът представлява уникална колекция от различни животински видове,  събирана повече от 20 години от всички континенти, превърнала се от частно хоби  с  пауни в съчетание с овощната градина в една красива и вкусна дестинация. Защо „вкусна”? Защото, освен, че ще видите разнообразни и пъстри представители на животинския свят, тук ще ви почерпят със сезонни плодове от собствените овощни градини към фермата. 100 декара овощни насаждения – праскови, кайсии, череши. Градината е създадена през 2005 г.  под ръководството на водещи учени в областта на овощарството. Входната такса е 6 лв за възрастен и 3 лв за дете.

Продължаваме към Несебър. Туристическа програма и обиколка на града-музей с екскурзоводска беседа. Свободно време за разходка и обяд.

16:00 ч. Отпътуване за Варна.

 

Отпътуване от: възрастен в двойна/тройна стая дете до 2,99 г. в стая с двама възрастни на доп. легло и самостоятелна седалка в автобуса дете от 3 до 11.99 г. в стая с двама възрастни Единична стая
Варна и Бургас 135 30 95 145

 

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • 2 нощувки със закуски в хотелски комплекс „Алпина”, http://www.hotelalpina-bg.com/, Лозенец
 • 1 вечеря в ресторанта на хотела – на блок маса, без напитки (алкохолни и безалкохолни напитки се поръчват и заплащат отделно)
 • Посещение на „Зоо Бургас“
 • Посещение на с. Българи и участие в нестинарския обред
 • Прожекция на 3D дoĸyмeнтaлния филм „Cтъпĸи в oгъня”
 • Посещение на резерват Ропотамо
 • Посещение на тракийско мегалитно светилище Беглик таш
 • Туристическа обиколка на Стария Созопол
 • Туристическа обиколка на Несебър
 • Екскурзоводско обслужване 

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси и билети (актуални са към момента, възможно е да има промяна):
  Ферма за пауни – 6 лв възрастен, 3 лв – деца
  Беглик таш – 2  лв възрастен, 1 лв – деца
  Разходка с лодка по р. Ропотамо –/ допълнително потвърждение м. май/

 

Допълнителна информация:

Необходими документи: валиден документ за самоличност:

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;

 

Забележки:

* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата. 

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки, чехли, сабо и други не са подходящи за преходи от този тип.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

* Препоръчва се носенето на леки постелки за сядане (за с. Българи).

* Туроператорът препоръчва на своите клиенти  сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Налично заминаване

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment

Съжаляваме, все още няма отзиви за това tour.